6 Mart 2014 Perşembe

EVDE KÖFTE ve PATATES PÜRESİ

Evde köfte yaparken zorlanırım genelde en çok da kuru olmasından bu yüzden klasik tarifi bir kenara bırakıp iyi köfte yapmanın peşine düştüm. Sonunda güzel bir tarif buldum burada önce karbonatı görünce bir tereddüt etsem de kesinlikle tavsiye ederim lezzetli oldular. Tabi tarif tek başına yetmez köfteyi nasıl pişirdiğiniz de önemli. İşin püf noktası şu, tavanın yüksek ateşte iyice kızması lazım, gerçekten iyi kızması lazım :) ardından köfteyi atıp sık çevireceksiniz ki suyunu içine hapsedebilin :) sonrasında da ateşi hafif azaltarak devam edebilirsiniz.
Patates püresini de blendırdan falan geçirmedim, öyle yapınca fazla sıvı bir kıvamı oluyor. Yeteri kadar haşlayıp ezici ile ezerseniz daha hoş bir kıvam elde edebilirsiniz :)

KÖFTE:
MALZEMELER:
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber, tuz, kırmızı biber
  • İstenirse 1,2 dilim bayat ekmek içi
HAZIRLANIŞI:
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Yarım çay bardağı suyun içine karbonat ve limon eklenir.
  • Kıyma, soğan, baharatlar karıştırılır, üzerine su, karbonat ve limon karışımı eklenir. 
  • Kıyma iyice yoğrulur( 15-20 dk kadar)
  • Yoğrulan kıymadan isteğiniz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yassı olacak şekilde hafif üzerine bastırılır.
  • Köfteler imkan varsa 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
  • Tavaya yağ dökülür ve yüksek ateşte kızdırılır.
  • Kızan tavaya köfteler koyulur ve başlangıçta sürekli çevrilerek etin suyu içine mühürlenir.
  • Köftelerin rengi değişince ateş hafif kısılır ve pişirmeye devam edilir.
  • Pişen köfteler servis edilir.
PATATES PÜRESİ:
MALZEMELER:
  • 6 orta boy patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan tencereye koyun.
  • Patateslere su ekleyin ve haşlamaya bırakın.
  • Tencereye tereyağını ekleyin ve eritin.
  • Tereyağına haşlanmış ve soyulmuş patatesleri ekleyin.
  • Patatesleri  patates ezeceği ya da herhangi uygun bir mutfak gereciyle ezin.
  • Ezdiğiniz patateslerin üzerine sütü ekleyin ve karıştırın.
  • Zamanla süt ve patates karışacak ve püre kıvam almaya başlayacaktır.
  • Altı kısık şekilde istediğiniz kadar koyu kıvama gelene dek karıştırarak pişirin.
  • Tuz ve karabiberi isterseniz de biraz kaşar peyniri ekleyerek servis edin.
Afiyet Olsun :)

4 Mart 2014 Salı

SULTAN LOKUMU

Hem lezzetli hem güzel yapımı da çok çok kolay, yumuşacık sultan lokumu afiyet olsun :)
MALZEMELER:
  • 1 litre süt
  • 250 gr margarin( rengi beyaz olsun istediğimden tereyağı kullanmadım)
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:
  • Un ve yağı ocakta kavurun.
  • Şekeri ekleyip biraz daha kavurun.
  • Üzerine sütü karıştırarak azar azar ekleyin.
  • Muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldığınız karışıma vanilya ekleyip 5-10 dk çırpıcı ile karıştırın.
  • Geniş bir kaba aldığınız karışımı buzdolabında en az 3 saat bekletin.
  • 3 saatin sonunda lokumu buzdolabından çıkarın ıslattığız elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayın.
  • **Dilerseniz topları yuvarlarken içine dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.**
  • Hazırladığınız topları bir gece buzdolabında bekletin.
  • ***Bu ölçülerle yaklaşık 60-70 adet lokum çıkar.***
Afiyet Olsun :)


27 Şubat 2014 Perşembe

HAFİF HAVUÇ TATLISI

Kuzenimden öğrendim bu tatlıyı ve yemeye doyamadım. Hem yapması çok kolay hem de lezzetli :)

MALZEMELER:
  • 1 kg havuç
  • 2 su bardağı ceviz
  • 2 su bardağı sade bisküvi
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krem şanti ve süt
  • Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:
  • Havuçları rendeleyin, bisküvileri doğrayıcıdan geçirerek toz haline getirin ve cevizleri iri kalacak şekilde dövün.
  • Havuçları yayvan bir tencereye alın, üzerine suyu ve şekeri ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
  • Havuçlar pişince ocaktan alın ve başka bir kapta ceviz ve bisküviyi ekleyerek iyice karıştırın.
  • Elde ettiğiniz havuç karışımını soğuyana kadar bekletin.
  • Krem şantiye üzerinde belirtilen kadar süt ekleyip dolapta bekletin.
  • Tatlı soğuduktan sonra üzerine krem şantiyi yayın, üzerine hindistan cevizi dökün  ve servis edin.
  Afiyet Olsun :)

26 Şubat 2014 Çarşamba

ÇABUK DÜĞÜN ÇORBASI :)

Bu gün severek takip ettiğim CAFE PORTAKAL'da gördüm bu çorba tarifini. Tarif burada :) Aynen uygulayacaktım tarifi ama dayanamadım yine içine 1 su bardağı kuskus ekledim. Bu tarif için Cafe Portakal'a teşekkürler çünkü hem çok lezzetli hem de çok çabuk :)

MALZEMELER:
  • 5 su bardağı su
  • 3 silme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 küçük limon
  • 1 tavuk bulyon 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı nane
HAZIRLANIŞI:
  • Un, yumurta, limon, tavuk bulyon ve suyu bir kapta iyice karıştırın ve tencereye alın.
  • Tencerede kaynayana kadar ara ara karıştırın ve kaynamaya başlayınca kuskusları ekleyin.
  • Bir tavaya yağı alın ve kırmızı biberle naneyi ekleyerek kızdırın.
  • Kuskuslar yumuşadıktan sonra yağ-baharat karışımını çorbaya ekleyerek servis edebilirsiniz.
***Hazır tavuk bulyon kullanmak yerine 5 su bardağı suyu 3'ü tavuk suyu 2'si normal su olacak şekilde de kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun :)


18 Şubat 2014 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI

Kuru patlıcan dolması iki üç defa yediğim bir yemekti. Ancak damağımda nasıl bir tat bıraktıysa aklıma derin bir yer etmiş. Bir gün deneyeceğim diye diye geçen hafta fırsat bulabildim sonunda. O kadar çok tarif karıştırdım ve farklı tarifler okudum ki kafam karma karışık oldu ve ortaya karışık bir tarif çıkardım sonuç olarak. Denemek isteyenler için kolay bir tarif ama daha farklı tarifleri olanlar için önerilere hazırım :) 

MALZEMELER:
  • 25 adet kuru patlıcan
İç Malzemesi:
  • 300 gr kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1,5  yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
Sos Malzemesi:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kaynar su
HAZIRLANIŞI:
  • Geniş bir tencerede su kaynatılır ve yanına da içi soğuk su dolu kap hazırlanır.
  • Kuru patlıcanlar ipinden çıkarılır ve kaynar suya atılır.
  • Patlıcanlar 15-20 dk kapağı kapatılarak  kaynatılır.
  • Patlıcanlar haşlandıktan bekletilmeden soğuk suya tutulur ve soğuk su dolu kabın içine atılır.
  • Diğer tarafta soğan ve sarımsak ince ince doğranır.
  • Doğranan soğan ve sarımsaklara kıyma, pirinç, yağ, nar ekşisi, tuz ve baharatlar eklenir ve yoğurulur.
  • Patlıcanların içi yarısını az geçecek şekilde iç malzeme ile doldurulur ve dolmaların ağızları birbirine yapıştırılır.
  • Dolmalar yatay şekilde dizilir. 
  • Salçalar, yağ ve kaynar su karıştırılır ve dolmaların üzerine dökülür. Kaynar su dolmaların üzerini örtecek şekilde ayarlanır ve dolmaların üzerine bir tabak koyulur.
  • Tencerenin kapağı kapatılır. Önce hızlı ateşte ardından da kısık ateşte Patlıcanlar yumuşayana ve  iç malzemesi pişene kadar pişirilir.
Afiyet Olsun:)


16 Şubat 2014 Pazar

ÇİLEK REÇELİ VE PANKEK

Pazar kahvaltısında tatlı bir şeyler güzel olur diyerek uzun zamandır aklımda olan bu tatlı pankeki yaptım. Kahvaltılarda krep çoğunlukla yaptığım bir şey ama pankek denememiştim daha önce kısmet bugüneymiş. Pankek nedir? krepten ne farkı var? derseniz şöyle, pankek bir Amerikan kahvaltısıdır ve içine kabartma tozu koyulur. Yani krebin incesi makbulken pankekin kalını ve puf olanı sevilir. Ben reçel olarak çilek reçelini tercih ettim siz zevkinize göre farklı reçeller kullanabilir ya da nutella sürüp üzerine muz dilimleriyle daha farklı sunumlar hazırlayabilirsiniz :) afiyet olsun mutlu pazarlar...

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ(içine)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ(tavaya)
HAZIRLANIŞI:
  • Derin bir kaba unu elenir ve kabartma tozunu eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine süt, yumurta, şeker, yağ ve tuzu eklenir.
  • Mikser ile iyice karıştırılır.
  • Tavaya yağ fırça ile sürülür ve kızana kadar beklenir.
  • Karışımdan küçük bir kepçe alınır ve tavaya daire şeklini alacak şekilde dökülür.
  • Pankekin üstünde kabarcıklar oluşmaya başlayınca tersine çevrilir ve tersi de pişirilir.
  • Hazırlanan pankekler üst üste koyulur ve reçel ile servis edilir.
Afiyet Olsun:)

6 Şubat 2014 Perşembe

KOLAY ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI

 
Tavuk severim çorbayı daha da çok severim. Bu nedenle tavuklu çorbaların türlüsünü içmeye bayılıyorum. Bu tarif de hem kolay hem de çabuk hazırlanıyor. Tavukları önceden haşlamanıza gerek yok küçük küçük doğrayıp az tereyağıyla kendi suyunda pişiriyoruz. Şehriyeler de çabucak piştiğinden dar zamanlarda yapılabilecek lezzetli bir çorba. Afiyet olsun :)

Malzemeler:

  • 1 tavuk göğsü
  • 1 su bardağı İRİ şehriye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limon
  • 5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Hazırlanışı:
  • Tavuklar küçük boyutlarda küp küp doğranır.
  • Tencereye sıvı yağ ve tavuklar koyularak kapağı kapatılır.
  • Tavuklar suyunu çekip pişene kadar ara ara karıştırılır.
  • Tavuklar pişince salça ve şehriye eklenip 1-2 dk kavrulur.
  • Üzerine sıcak su ve tuz eklenerek şehriyeler pişene kadar kaynamaya bırakılır.
  • Bir kapta un ve yoğurt iyice karıştırılır ve üzerine yarım limon eklenir.
  • Terbiyeye azar azar kaynayan çorba suyundan eklenerek karıştırılır. Ardından terbiye yavaş yavaş çorbaya eklenir. Terbiyeyi çorbaya eklerken bir taraftan da terbiyenin tutmaması için çorba karıştırılmalıdır.
  • 1-2 dk daha çorba kısık ateşte tutulur ve kapatılır.
  • Çorbanız hazır afiyet olsun :)