18 Şubat 2014 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI

Kuru patlıcan dolması iki üç defa yediğim bir yemekti. Ancak damağımda nasıl bir tat bıraktıysa aklıma derin bir yer etmiş. Bir gün deneyeceğim diye diye geçen hafta fırsat bulabildim sonunda. O kadar çok tarif karıştırdım ve farklı tarifler okudum ki kafam karma karışık oldu ve ortaya karışık bir tarif çıkardım sonuç olarak. Denemek isteyenler için kolay bir tarif ama daha farklı tarifleri olanlar için önerilere hazırım :) 

MALZEMELER:
  • 25 adet kuru patlıcan
İç Malzemesi:
  • 300 gr kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1,5  yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
Sos Malzemesi:
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kaynar su
HAZIRLANIŞI:
  • Geniş bir tencerede su kaynatılır ve yanına da içi soğuk su dolu kap hazırlanır.
  • Kuru patlıcanlar ipinden çıkarılır ve kaynar suya atılır.
  • Patlıcanlar 15-20 dk kapağı kapatılarak  kaynatılır.
  • Patlıcanlar haşlandıktan bekletilmeden soğuk suya tutulur ve soğuk su dolu kabın içine atılır.
  • Diğer tarafta soğan ve sarımsak ince ince doğranır.
  • Doğranan soğan ve sarımsaklara kıyma, pirinç, yağ, nar ekşisi, tuz ve baharatlar eklenir ve yoğurulur.
  • Patlıcanların içi yarısını az geçecek şekilde iç malzeme ile doldurulur ve dolmaların ağızları birbirine yapıştırılır.
  • Dolmalar yatay şekilde dizilir. 
  • Salçalar, yağ ve kaynar su karıştırılır ve dolmaların üzerine dökülür. Kaynar su dolmaların üzerini örtecek şekilde ayarlanır ve dolmaların üzerine bir tabak koyulur.
  • Tencerenin kapağı kapatılır. Önce hızlı ateşte ardından da kısık ateşte Patlıcanlar yumuşayana ve  iç malzemesi pişene kadar pişirilir.
Afiyet Olsun:)


16 Şubat 2014 Pazar

ÇİLEK REÇELİ VE PANKEK

Pazar kahvaltısında tatlı bir şeyler güzel olur diyerek uzun zamandır aklımda olan bu tatlı pankeki yaptım. Kahvaltılarda krep çoğunlukla yaptığım bir şey ama pankek denememiştim daha önce kısmet bugüneymiş. Pankek nedir? krepten ne farkı var? derseniz şöyle, pankek bir Amerikan kahvaltısıdır ve içine kabartma tozu koyulur. Yani krebin incesi makbulken pankekin kalını ve puf olanı sevilir. Ben reçel olarak çilek reçelini tercih ettim siz zevkinize göre farklı reçeller kullanabilir ya da nutella sürüp üzerine muz dilimleriyle daha farklı sunumlar hazırlayabilirsiniz :) afiyet olsun mutlu pazarlar...

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ(içine)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ(tavaya)
HAZIRLANIŞI:
  • Derin bir kaba unu elenir ve kabartma tozunu eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine süt, yumurta, şeker, yağ ve tuzu eklenir.
  • Mikser ile iyice karıştırılır.
  • Tavaya yağ fırça ile sürülür ve kızana kadar beklenir.
  • Karışımdan küçük bir kepçe alınır ve tavaya daire şeklini alacak şekilde dökülür.
  • Pankekin üstünde kabarcıklar oluşmaya başlayınca tersine çevrilir ve tersi de pişirilir.
  • Hazırlanan pankekler üst üste koyulur ve reçel ile servis edilir.
Afiyet Olsun:)

6 Şubat 2014 Perşembe

KOLAY ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI

 
Tavuk severim çorbayı daha da çok severim. Bu nedenle tavuklu çorbaların türlüsünü içmeye bayılıyorum. Bu tarif de hem kolay hem de çabuk hazırlanıyor. Tavukları önceden haşlamanıza gerek yok küçük küçük doğrayıp az tereyağıyla kendi suyunda pişiriyoruz. Şehriyeler de çabucak piştiğinden dar zamanlarda yapılabilecek lezzetli bir çorba. Afiyet olsun :)

Malzemeler:

  • 1 tavuk göğsü
  • 1 su bardağı İRİ şehriye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limon
  • 5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Hazırlanışı:
  • Tavuklar küçük boyutlarda küp küp doğranır.
  • Tencereye sıvı yağ ve tavuklar koyularak kapağı kapatılır.
  • Tavuklar suyunu çekip pişene kadar ara ara karıştırılır.
  • Tavuklar pişince salça ve şehriye eklenip 1-2 dk kavrulur.
  • Üzerine sıcak su ve tuz eklenerek şehriyeler pişene kadar kaynamaya bırakılır.
  • Bir kapta un ve yoğurt iyice karıştırılır ve üzerine yarım limon eklenir.
  • Terbiyeye azar azar kaynayan çorba suyundan eklenerek karıştırılır. Ardından terbiye yavaş yavaş çorbaya eklenir. Terbiyeyi çorbaya eklerken bir taraftan da terbiyenin tutmaması için çorba karıştırılmalıdır.
  • 1-2 dk daha çorba kısık ateşte tutulur ve kapatılır.
  • Çorbanız hazır afiyet olsun :)

21 Ocak 2014 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ KUSKUS SALATASI

Tariflerini merakla takip ettiğim bir blogta(http://cafeportakal.blogspot.com.tr/2012/06/karsk-kuskus-salatas.html) çok önce görüp denemiş ve severek yemiştim. Dün gelen misafirlerimiz için de yaptım kuskus salatasını.Yapmışken de yazayım hemen dedim. Dilerseniz havuç ve salatalık turşusu koymayıp kuru soğan ekleyerek de yapabilirsiniz öyle de lezzetli oluyor. Afiyet olsun :)


Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 havuç
  • 1 orta boy konserve mısır
  • 1 çay bardağı küp küp doğranmış salatalık turşusu
  • 5,6 bağ taze soğan
  • Yarım demet dere otu
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber
  • Zeytin yağı ve limon suyu
Hazırlanışı:
  • Kuskus  ve yeşil mercimek ayrı tencerelerde haşlanır.
  • Havuçlar rendelenir.
  • Dere otu, maydanoz ve taze soğan ince ince doğranır.
  • Salatalık turşusu küçük küpler halinde doğranır.
  • Bütün malzemeler bir kapta karıştırılır ve mısır yıkanarak eklenir.
  • Son olarak baharatlar, zeytin yağı ve limon eklenerek servise hazırlanır.

AFİYET OLSUN :)

13 Ocak 2014 Pazartesi

PİRİNÇ SALATASI

Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı çin(ince) pirinci
  • 2 orta boy havuç
  • Mısır
  • 4,5 adet yeşil soğan
  • 1 yaprak marul
  • 1 adet kırmızı tatlı biber
  • Dereotu
  • 1 büyük salatalık turşusu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağından biraz daha fazla sıcak su
  • SOS: zeytinyağı,tuz ve limon
Hazırlanışı:

  • Pirinç yıkanır ve ılık suda 10,15 dk bekletilir.
  • Pirinç süzülür ve aynen pilav yapar gibi önce yağda biraz kavrulur ardından sıcak su ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır.
  • Diğer tarafta havuç rendelenir.
  • Yeşil soğan, salatalık turşusu, kırmızı biber, marul ve dere otu küçük küçük doğranır.
  • Mısır da eklenerek malzemeler karıştırılır.
  • Pişen pilav ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
  • Pilav soğuduktan sonra diğer malzemelere eklenir.
  • Son olarak zeytinyağı, tuz ve limon eklenerek salatanız hazır hale gelir:)
*** Pirinçler ocaktan alınınca demlenmesi için 10 dk pilav gibi bekletilir. Ardından soğuması için başka bir kaba alınarak arar ara soğuyana kadar karıştırılır. Başta sanki salata için lapa gibi görünebilir ancak soğudukça güzelleşecektir:)
                                                                       Afiyet olsun :)


12 Ocak 2014 Pazar

BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:

  • Yarım kilo brokoli
  • 1 küçük soğan
  • 1 küçük havuç
  • 1 küçük patates
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
  • Soğan, patates ve havuç soyularak küp küp doğranır.
  • Doğranan sebzeler ve çiçeklerine ayrılan brokoli bir tencereye koyulur.
  • Tencereye 4 su bardağı su eklenerek haşlanmaya bırakılır.Sebzeler yumuşayıp haşlandıktan sonra süzülür. Süzülen sebze suyu bir kaba sebzeler başka bir kaba ayrılır.
  • Yeni bir tencerede tereyağı eritilerek un kavrulur.
  • Üzerine yavaş yavaş 2 su bardağı sebze suyu eklenir.
  • 1,5 su bardağı süt de eklenir.
  • Ayrılan sebzeler tencereye eklenir ve bir kaç dk pişirilir.
  • Blender yardımı ile pürüzsüz olana kadar karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılır.
  • Tuz ve karabiber eklenir.
*** Dilerseniz çorbanızı ocaktan aldıktan sonra 50 ml hazır krema ekleyerek daha tatlı hale getirebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)

11 Ocak 2014 Cumartesi

PATLICANLI PİLAV

Pilavı severim. Hep sevdim. Dört yıl kaldığım devlet yurtlarında iki günde bir yemek zorunda kalsam da bıkamadım :) sadesi de vazgeçilmez ama böyle yanına hiç bir şey istemeyen pilavlara da bayılırım. Bir de benim gibi patlıcan aşığıysanız tam size göre bir yemek :)

Malzemeler:

  • 4 Patlıcan ( ben büyük boy olduğu için 2 patlıcan kullandım)
  • 3 domates
  • 2 tane soğan
  • 2 bardak pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 3 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
  • Patlıcanları alacalı soyarak olabildiğince küçük olacak şekilde küp küp doğranır. Patlıcanlar tuzlu suda 30 dk bekletilir.
  • Soğanlar olabildiğinde ince ve küçük şekilde doğranır.
  • Domatesler rendelenir.
  • Pirinç suda bekletilir.

*** Ben pirinci önce iki üç kere soğuk suyla yıkayıp sonra ılık suda bekletiyorum. Çünkü pirinç suda bekleyince kırılganlığı artar. eğer önce bekletir sonra yıkarsanız pirinçler fazla kırılır bu da pilavın lapa olmasına sebep olabilir. 

  • Patlıcanların suyunu süzüp kağıt havlu ile iyice kurulayın. Tencereye yağ döküp iyice kızdırın. Ardından patlıcanlar atılarak kızartılır. Kızaran patlıcanlar yine kağıt havluya alınarak yağları çektirilir.
  • Tencereye yarım çay bardağı zeytin yağı ve soğanlar alınıp soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Ardından domatesleri eklenir ve biraz pişirilir.
  • Pirinç süzülüp eklenir ve kavrulur.
  • En son kızarmış patlıcanlar ve 3 su bardağı sıcak su eklenir.
  • Tuzu eklenip pişmeye bırakılır.
Afiyet Olsun:)