4 Mayıs 2014 Pazar

KARIŞIK DOLMA TARİFİ (FIRINDA) :)

Yemek işlerine başladığımdan beri yaptığım biber dolmaların sert olmasından şikayetçiydim. Yumuşak olsun diye fazla pişirince de içi dağılıyordu. Buna çözüm olarak dolmaları dikey değil yatay dizmeye başladım. Daha yumuşak olsa da istediğimi bir türlü bulamadım. Taki bugüne kadar :) Nette dolaşırken rasgele gördüm bu tarifi, denedim ve bayıldım. Tarif için teşekkürler(asıl tarif burada) İşte bu! meğer işin sırrı dolmaları önce ateşte sonra da fırında pişirmekmiş :) Fırın demişken evimde son model fırınımız yok emektar bir davul fırınımız var bu nedenle ben ufak yuvarlak davul tepsisine uygun sayıda kullandım biber ve patlıcanları siz kare fırın tepsisine göre sayılarını ayarlayabilirsiniz.Gerçekten çok beğendiğim bir tarif oldu. Dolma içini kendi zevkinize göre yapabilirsiniz çünkü iç konusunda hale deneme sürecindeyim harika dolma içi sırrıma da yakında kavuşacağıma inanıyorum :) afiyet olsun.

MALZEMELER:
  • 8  tane dolma biber
  • 2 tane patlıcan
  • 1 tane kabak
  • 2 tane tatlı kırmızı biber
  • 3 domates( 2'si dolmaların üzeri için)
  • 3 su bardağı pirinç( isteseniz 2 su bardağını pirinç, 1 bardağını bulgur yapabilirsiniz)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 100 gr kıyma( ben çok sevmediğimden az katıyorum siz arttırabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
HAZIRLANIŞI:
  • Biber dolmalarının içi temizlenir, patlıcan ve kabaklar ikiye bölünür ve içleri oyulur. Kabakların dışı tırtıklı bıçakla soyulur.
  • Dolmanın içi için: pirinç yıkanır.Soğanlar ince ince kıyılır.Domates rendelenir. Maydanoz temizlenir ve ince ince kıyılır. Kıyma, soğan, domates ve diğer malzemeler bir kapta iyice karıştırılır. Zeytin yağından iki yemek kaşığı ayırın ve gerisini karışıma ekleyin.
  • Pirinçli iç malzeme dolmalara hafif bastırılarak ve üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Kalan domatesler doğranır ve dolmaların üzeri kapatılır.
  • Derin bir fırın kabına yatay şekilde ve art arda birbirinin ağzını kapatacak şekilde dizin.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı üzerilerine dökülür.
  • Dolmaların yarısına kadar sıcak su ilave edin.
  • PİŞİRME: *Tepsinizin üzerine başka bir tepsi kapatın ve ocakta 30 dk orta ateşte pişirin.                                    **Üsteki tepsiyi alın ve aynı tepsiyle 200 derece fırına sürün. 30 dk pişirin.( suyunu ara ara kontrol edin ve pişene kadar gerekirse azar azar ekleyin).
Süper lezzetli dolmalarınız yemeye hazır :)



2 Mayıs 2014 Cuma

MEŞHUR TAVUK ÇORBAM (HASTA ÇORBASI)

Yapmayı öğrendiğim ilk çorba olduğundan mı tavuğa bayıldığımdan mı bilmiyorum başımın tacı bu tarif :) kendim ekşici olduğumdan sever mi sevmez mi demeden misafirlere de bol ekşili yapıyorum şimdiye kadar da sevmeyen çıkmadı :) Masanızda ak pak lezzetli bir çorba olsun derseniz ya da hastayım iyi gelsin isterseniz mutlaka deneyin :) afiyet olsun.

MALZEMELER:

  • 2-3 tavuk butu ya da 1 kalçalı but
  • 1 su bardağı çorbalık erişte
  • 3/4 su bardağı yarma buğday( önceden haşlanacak)
  • Tuz
1. Terbiye için: 2 yemek kaşığı tereyağı,2 yemek kaşığı un
2. Terbiye için: 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 limon


HAZIRLANIŞI:
  • Önce tavuğu 7 su bardağı su ile biraz tuz ekleyerek tavuklar yumuşayana kadar pişirin.
  • Yarma buğdayı yıkayıp haşlayın.
  • Tavuğun suyunu bir kaba süzün ve tavukları ufak ufak didikleyin.
  • Bir tencerede tereyağı ve unu unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Tavuk suyunu karıştırarak yavaş yavaş tencereye ekleyin.
  • Tavuk suyunun içine erişte ve yarmaları ekleyin ve kaynatın.
  • Kaynayınca tavuk parçalarını da ekleyin.
  • Başka bir kapta yumurta sarısı, yoğurt ve limonun suyunu karıştırın.
  • Hazırladığınız terbiyeye tencerede ki tavuk suyundan azar azar ekleyerek karıştırın böylece terbiyeyi tencereye eklediğinizde tutmayacaktır.
  • Terbiyeyi alıştırdıktan sonra azar azar ve karıştırarak çorbaya ekleyin.
  • 1-2 dk daha kaynatın ve çorbanız hazır.
Afiyet Olsun:)

1 Mayıs 2014 Perşembe

İMAM SARIĞI PASTASI :)

Sonunda uzun zamandır netten bakıp durduğum tatlıyı deneme fırsatı buldum bugün. Adını ilk gördüğümde baya şaşırmıştım ama şekil olarak gerçekten adına yaraşır :) Yapması zor değil, pratik ve güzel bir tatlı tarifi bu nedenle şiddetle tavsiye ederim öyle çok zaman da gerektirmiyor. Bu fotoğrafla da yeni telefonumun makro ayarını denemiş oldum bir profesyonel makine olmasa da beni sevindirdi :) afiyet olsun...

MALZEMELER:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı su
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı kakao
Kreması için malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 1.5 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
Üzeri için:
  • 100 gr bitter çikolata (orjinalinde bitter rengi daha uygun ama ben sütlü çikolata tercih ettim:=)
  • 1 kase hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:
  • Kreması için vanilya hariç bütün malzemeler tencere koyulur ve pişene kadar karıştırılır.Krema koyulaşıp pişince ocaktan alınır ve vanilyası eklenir. Soğumaya bırakılır.
  • Kek için önce yumurta ve şeker köpürene kadar çırpılır. Ardından yağ ve su eklenir. Son olarak un, vanilya, kabartma tozu ve kakao eklenir. Kek karışımı yağlı kağıt serilmiş geniş bir tepsiye alınır ve kek pişirilir. ( kek ince olacağından çabuk pişecektir)
  • Fırından çıkarılan kek soğuduktan sonra su bardağıyla kekten yuvarlak parçalar kesilir. Bardağı su ile ıslatmanız gerekiyor iyi kesmesi için hatta bardak dışında kenarları daha ince yuvarlak bir şey bulabilirsiniz daha iyi olur çünkü su bardağının kenarları kalın olduğundan keki ezebiliyor.
  • Kekten yaklaşık 20 tane yuvarlak çıkıyor.
  • Elimize bir yuvarlak alıyoruz, üzerine bir kaşık krema koyuyoruz. Başka bir yuvarlak ile üzerini kapatıyoruz. Kenarlarını kremaya bulayıp hindistan cevizine batırarak kapatıyoruz.
  • Bütün kekleri bu şekilde hazırladıktan sonra çikolatamızı benmari şeklinde eritiyoruz (benmari usulü nedir diyorsanız buyrun :) ve tatlılarımızın üzerine sürüyoruz. Tatlınız 1 saat dolapta bekleyebilir.
Afiyet Olsun:)



27 Nisan 2014 Pazar

ISLAK KURABİYE :)

Yemek bloglarını dolaşırken gördüm ıslak kurabiyeyi ve denemek istedim. Daha sonra farkettim ki bu aralar baya meşhurmuş namı değer "browni kurabiye". Benim gibi kuru diye kurabiyeleri pek sevmiyorsanız tam size göre demektir. Biraz şeker pareyi anımsatsa da o kadar şerbetli değil. Bu güne kadar iki kez yaptım bu hafta üçüncüyü de yaparım heralde :) afiyet olsun...

ISLAK KURABİYE/BROWNİ KURABİYE

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un+1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
Şerbeti için: 
  • 2 çay bardağı su
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1,2 damla limon
Hazırlanışı:
  • Tereyağını oda sıcaklığında eritin.
  • Bütün malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru elde edene kadar yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurdan  parçalar alarak yuvarlayarak tepsiye dizin.
  • Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri  200 derecede 10 dk kadar pişirin.
  • Kurabiyeler pişerken su ve şekeri tencereye koyun ve limonu ekleyin.
  • Şerbeti karıştırarak 5 dk kadar kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Kurabiyelerin ilk sıcaklığı gidince hafif ılımış olan şerbete batırıp çıkarın.
  • Üzerine hindistan cevizi dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun :)


3 Nisan 2014 Perşembe

FIRINDA KIYMALI MAKARNA

MALZEMELER:
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 kase kaşar peyniri

Makarna için:
  • Yarım paket fırın makarna
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su
Beşamel sos için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
Kıymalı iç için:
  • 200 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Makarna kaynar suya tuz ve bir iki damla yağ ile atılır ve pişirilir.
  • Soğan ince ince doğranır ve tavada sotelenir.
  • Sarımsaklar ince ince kıyılır ve soğana eklenir.
  • Kıyma tavaya eklenerek kavrulur.
  • Domates  ve salça eklenip 5 dk pişirilir.
  • Üzerine baharatları ve su koyulur. Suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Beşamel sos için tereyağı ve un kavrulur. Üzerine karıştırarak süt eklenir. 1 çay kaşığı tuz eklenir ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Pişen makarna süzüldükten sonra üzerine beşamel sos ve beyaz peynir eklenir ve karıştırılır.
  • Borcama önce makarna karışımının yarısı koyulur. Ardından kıymalı iç koyulup kalan makarna üstüne eklenir.Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek fırına verilir. 200 derece fırında 25 dk pişirilir.
Afiyet Olsun :)


12 Mart 2014 Çarşamba

KIYMALI TÜRLÜ

Türlüyü severim ama sebzeler özellikle de patlıcan direk haşlandığı zaman tatlarını sevmiyorum. Bütün türlü tarifleri de sebzeleri doğrayın ve direk haşlayın şeklindedir. Ben sebzeleri önceden kızartarak yaptım bu türlüyü.Fazla yağlı olması sizin için dert değilse ve benim gibi haşlanmış patlıcan ve kabaktan çok hoşlanmıyorsanız bu tarif tam size göre :) afiyet olsun...
MALZEMELER:
  • 100 gr kıyma
  • 2 patlıcan
  • 1 kabak
  • 3 domates
  • 2 patates
  • 2 yeşil biber ve 1 kırmızı tatlı biber
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarımsak " korkmayın lezzeti sarımsak veriyor :)"
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz
HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanları kabuklarını soymadan küp küp doğrayın ve 20 dk tuzlu soğuk suda bekletin.
  • Kabakları kabuğunu soymadan küp küp doğrayın.
  • Patateslerin kabuklarını soyup büyük büyük doğrayın.
  • Patlıcan, kabak ve patatesleri sırayla bol yağda kızartın (normal kızartmada olduğu kadar değil biraz kızarınca alın)  ve yağını çekmesi için kağıt havluda bekletin.
  • Domatesleri kabukları ile küp küp doğrayın.
  • Soğan, sarımsak ve biberleri küçük küçük doğrayın.
  • Tencereye çok az sıvı yağ koyun(çünkü kızarmalar bolca yağ çekti!!!)
  • Soğanı, sarımsakları ve biberleri sırayla tencereye ekleyin ve kavurun.
  • Soğan ve biberler ölmeye başlayınca kıymayı ekleyin ve 5 dk kadar pişirin.
  • Üzerine domates ve salçayı ekleyin. Bir 5 dk daha pişirin.
  • Son olarak kızarmış kabak, patlıcan ve biberleri ekleyin.
  • Üzerini az geçecek şekilde kaynar suyunu ve tuzunu ekleyerek pişirin.
  • Türlü çok sıcakken çok lezzetli olmuyor bu nedenle biraz dinlendirip servis ederseniz daha lezzetli olur. 
Afiyet Olsun :))

6 Mart 2014 Perşembe

EVDE KÖFTE ve PATATES PÜRESİ

Evde köfte yaparken zorlanırım genelde en çok da kuru olmasından bu yüzden klasik tarifi bir kenara bırakıp iyi köfte yapmanın peşine düştüm. Sonunda güzel bir tarif buldum burada önce karbonatı görünce bir tereddüt etsem de kesinlikle tavsiye ederim lezzetli oldular. Tabi tarif tek başına yetmez köfteyi nasıl pişirdiğiniz de önemli. İşin püf noktası şu, tavanın yüksek ateşte iyice kızması lazım, gerçekten iyi kızması lazım :) ardından köfteyi atıp sık çevireceksiniz ki suyunu içine hapsedebilin :) sonrasında da ateşi hafif azaltarak devam edebilirsiniz.
Patates püresini de blendırdan falan geçirmedim, öyle yapınca fazla sıvı bir kıvamı oluyor. Yeteri kadar haşlayıp ezici ile ezerseniz daha hoş bir kıvam elde edebilirsiniz :)

KÖFTE:
MALZEMELER:
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber, tuz, kırmızı biber
  • İstenirse 1,2 dilim bayat ekmek içi
HAZIRLANIŞI:
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Yarım çay bardağı suyun içine karbonat ve limon eklenir.
  • Kıyma, soğan, baharatlar karıştırılır, üzerine su, karbonat ve limon karışımı eklenir. 
  • Kıyma iyice yoğrulur( 15-20 dk kadar)
  • Yoğrulan kıymadan isteğiniz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yassı olacak şekilde hafif üzerine bastırılır.
  • Köfteler imkan varsa 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
  • Tavaya yağ dökülür ve yüksek ateşte kızdırılır.
  • Kızan tavaya köfteler koyulur ve başlangıçta sürekli çevrilerek etin suyu içine mühürlenir.
  • Köftelerin rengi değişince ateş hafif kısılır ve pişirmeye devam edilir.
  • Pişen köfteler servis edilir.
PATATES PÜRESİ:
MALZEMELER:
  • 6 orta boy patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan tencereye koyun.
  • Patateslere su ekleyin ve haşlamaya bırakın.
  • Tencereye tereyağını ekleyin ve eritin.
  • Tereyağına haşlanmış ve soyulmuş patatesleri ekleyin.
  • Patatesleri  patates ezeceği ya da herhangi uygun bir mutfak gereciyle ezin.
  • Ezdiğiniz patateslerin üzerine sütü ekleyin ve karıştırın.
  • Zamanla süt ve patates karışacak ve püre kıvam almaya başlayacaktır.
  • Altı kısık şekilde istediğiniz kadar koyu kıvama gelene dek karıştırarak pişirin.
  • Tuz ve karabiberi isterseniz de biraz kaşar peyniri ekleyerek servis edin.
Afiyet Olsun :)