27 Nisan 2014 Pazar

ISLAK KURABİYE :)

Yemek bloglarını dolaşırken gördüm ıslak kurabiyeyi ve denemek istedim. Daha sonra farkettim ki bu aralar baya meşhurmuş namı değer "browni kurabiye". Benim gibi kuru diye kurabiyeleri pek sevmiyorsanız tam size göre demektir. Biraz şeker pareyi anımsatsa da o kadar şerbetli değil. Bu güne kadar iki kez yaptım bu hafta üçüncüyü de yaparım heralde :) afiyet olsun...

ISLAK KURABİYE/BROWNİ KURABİYE

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un+1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
Şerbeti için: 
  • 2 çay bardağı su
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1,2 damla limon
Hazırlanışı:
  • Tereyağını oda sıcaklığında eritin.
  • Bütün malzemeleri karıştırıp kurabiye hamuru elde edene kadar yoğurun.
  • Hazırladığınız hamurdan  parçalar alarak yuvarlayarak tepsiye dizin.
  • Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri  200 derecede 10 dk kadar pişirin.
  • Kurabiyeler pişerken su ve şekeri tencereye koyun ve limonu ekleyin.
  • Şerbeti karıştırarak 5 dk kadar kaynatın ve soğumaya bırakın.
  • Kurabiyelerin ilk sıcaklığı gidince hafif ılımış olan şerbete batırıp çıkarın.
  • Üzerine hindistan cevizi dökerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun :)


3 Nisan 2014 Perşembe

FIRINDA KIYMALI MAKARNA

MALZEMELER:
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 kase kaşar peyniri

Makarna için:
  • Yarım paket fırın makarna
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su
Beşamel sos için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
Kıymalı iç için:
  • 200 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Makarna kaynar suya tuz ve bir iki damla yağ ile atılır ve pişirilir.
  • Soğan ince ince doğranır ve tavada sotelenir.
  • Sarımsaklar ince ince kıyılır ve soğana eklenir.
  • Kıyma tavaya eklenerek kavrulur.
  • Domates  ve salça eklenip 5 dk pişirilir.
  • Üzerine baharatları ve su koyulur. Suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Beşamel sos için tereyağı ve un kavrulur. Üzerine karıştırarak süt eklenir. 1 çay kaşığı tuz eklenir ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Pişen makarna süzüldükten sonra üzerine beşamel sos ve beyaz peynir eklenir ve karıştırılır.
  • Borcama önce makarna karışımının yarısı koyulur. Ardından kıymalı iç koyulup kalan makarna üstüne eklenir.Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek fırına verilir. 200 derece fırında 25 dk pişirilir.
Afiyet Olsun :)


12 Mart 2014 Çarşamba

KIYMALI TÜRLÜ

Türlüyü severim ama sebzeler özellikle de patlıcan direk haşlandığı zaman tatlarını sevmiyorum. Bütün türlü tarifleri de sebzeleri doğrayın ve direk haşlayın şeklindedir. Ben sebzeleri önceden kızartarak yaptım bu türlüyü.Fazla yağlı olması sizin için dert değilse ve benim gibi haşlanmış patlıcan ve kabaktan çok hoşlanmıyorsanız bu tarif tam size göre :) afiyet olsun...
MALZEMELER:
  • 100 gr kıyma
  • 2 patlıcan
  • 1 kabak
  • 3 domates
  • 2 patates
  • 2 yeşil biber ve 1 kırmızı tatlı biber
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarımsak " korkmayın lezzeti sarımsak veriyor :)"
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz
HAZIRLANIŞI:
  • Patlıcanları kabuklarını soymadan küp küp doğrayın ve 20 dk tuzlu soğuk suda bekletin.
  • Kabakları kabuğunu soymadan küp küp doğrayın.
  • Patateslerin kabuklarını soyup büyük büyük doğrayın.
  • Patlıcan, kabak ve patatesleri sırayla bol yağda kızartın (normal kızartmada olduğu kadar değil biraz kızarınca alın)  ve yağını çekmesi için kağıt havluda bekletin.
  • Domatesleri kabukları ile küp küp doğrayın.
  • Soğan, sarımsak ve biberleri küçük küçük doğrayın.
  • Tencereye çok az sıvı yağ koyun(çünkü kızarmalar bolca yağ çekti!!!)
  • Soğanı, sarımsakları ve biberleri sırayla tencereye ekleyin ve kavurun.
  • Soğan ve biberler ölmeye başlayınca kıymayı ekleyin ve 5 dk kadar pişirin.
  • Üzerine domates ve salçayı ekleyin. Bir 5 dk daha pişirin.
  • Son olarak kızarmış kabak, patlıcan ve biberleri ekleyin.
  • Üzerini az geçecek şekilde kaynar suyunu ve tuzunu ekleyerek pişirin.
  • Türlü çok sıcakken çok lezzetli olmuyor bu nedenle biraz dinlendirip servis ederseniz daha lezzetli olur. 
Afiyet Olsun :))

6 Mart 2014 Perşembe

EVDE KÖFTE ve PATATES PÜRESİ

Evde köfte yaparken zorlanırım genelde en çok da kuru olmasından bu yüzden klasik tarifi bir kenara bırakıp iyi köfte yapmanın peşine düştüm. Sonunda güzel bir tarif buldum burada önce karbonatı görünce bir tereddüt etsem de kesinlikle tavsiye ederim lezzetli oldular. Tabi tarif tek başına yetmez köfteyi nasıl pişirdiğiniz de önemli. İşin püf noktası şu, tavanın yüksek ateşte iyice kızması lazım, gerçekten iyi kızması lazım :) ardından köfteyi atıp sık çevireceksiniz ki suyunu içine hapsedebilin :) sonrasında da ateşi hafif azaltarak devam edebilirsiniz.
Patates püresini de blendırdan falan geçirmedim, öyle yapınca fazla sıvı bir kıvamı oluyor. Yeteri kadar haşlayıp ezici ile ezerseniz daha hoş bir kıvam elde edebilirsiniz :)

KÖFTE:
MALZEMELER:
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber, tuz, kırmızı biber
  • İstenirse 1,2 dilim bayat ekmek içi
HAZIRLANIŞI:
  • Soğanlar ince ince doğranır.
  • Yarım çay bardağı suyun içine karbonat ve limon eklenir.
  • Kıyma, soğan, baharatlar karıştırılır, üzerine su, karbonat ve limon karışımı eklenir. 
  • Kıyma iyice yoğrulur( 15-20 dk kadar)
  • Yoğrulan kıymadan isteğiniz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yassı olacak şekilde hafif üzerine bastırılır.
  • Köfteler imkan varsa 2-3 saat buzdolabında bekletilir.
  • Tavaya yağ dökülür ve yüksek ateşte kızdırılır.
  • Kızan tavaya köfteler koyulur ve başlangıçta sürekli çevrilerek etin suyu içine mühürlenir.
  • Köftelerin rengi değişince ateş hafif kısılır ve pişirmeye devam edilir.
  • Pişen köfteler servis edilir.
PATATES PÜRESİ:
MALZEMELER:
  • 6 orta boy patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI:
  • Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soymadan tencereye koyun.
  • Patateslere su ekleyin ve haşlamaya bırakın.
  • Tencereye tereyağını ekleyin ve eritin.
  • Tereyağına haşlanmış ve soyulmuş patatesleri ekleyin.
  • Patatesleri  patates ezeceği ya da herhangi uygun bir mutfak gereciyle ezin.
  • Ezdiğiniz patateslerin üzerine sütü ekleyin ve karıştırın.
  • Zamanla süt ve patates karışacak ve püre kıvam almaya başlayacaktır.
  • Altı kısık şekilde istediğiniz kadar koyu kıvama gelene dek karıştırarak pişirin.
  • Tuz ve karabiberi isterseniz de biraz kaşar peyniri ekleyerek servis edin.
Afiyet Olsun :)

4 Mart 2014 Salı

SULTAN LOKUMU

Hem lezzetli hem güzel yapımı da çok çok kolay, yumuşacık sultan lokumu afiyet olsun :)
MALZEMELER:
  • 1 litre süt
  • 250 gr margarin( rengi beyaz olsun istediğimden tereyağı kullanmadım)
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:
  • Un ve yağı ocakta kavurun.
  • Şekeri ekleyip biraz daha kavurun.
  • Üzerine sütü karıştırarak azar azar ekleyin.
  • Muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldığınız karışıma vanilya ekleyip 5-10 dk çırpıcı ile karıştırın.
  • Geniş bir kaba aldığınız karışımı buzdolabında en az 3 saat bekletin.
  • 3 saatin sonunda lokumu buzdolabından çıkarın ıslattığız elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayın.
  • **Dilerseniz topları yuvarlarken içine dövülmüş ceviz de ekleyebilirsiniz.**
  • Hazırladığınız topları bir gece buzdolabında bekletin.
  • ***Bu ölçülerle yaklaşık 60-70 adet lokum çıkar.***
Afiyet Olsun :)


27 Şubat 2014 Perşembe

HAFİF HAVUÇ TATLISI

Kuzenimden öğrendim bu tatlıyı ve yemeye doyamadım. Hem yapması çok kolay hem de lezzetli :)

MALZEMELER:
  • 1 kg havuç
  • 2 su bardağı ceviz
  • 2 su bardağı sade bisküvi
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket krem şanti ve süt
  • Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI:
  • Havuçları rendeleyin, bisküvileri doğrayıcıdan geçirerek toz haline getirin ve cevizleri iri kalacak şekilde dövün.
  • Havuçları yayvan bir tencereye alın, üzerine suyu ve şekeri ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
  • Havuçlar pişince ocaktan alın ve başka bir kapta ceviz ve bisküviyi ekleyerek iyice karıştırın.
  • Elde ettiğiniz havuç karışımını soğuyana kadar bekletin.
  • Krem şantiye üzerinde belirtilen kadar süt ekleyip dolapta bekletin.
  • Tatlı soğuduktan sonra üzerine krem şantiyi yayın, üzerine hindistan cevizi dökün  ve servis edin.
  Afiyet Olsun :)

26 Şubat 2014 Çarşamba

ÇABUK DÜĞÜN ÇORBASI :)

Bu gün severek takip ettiğim CAFE PORTAKAL'da gördüm bu çorba tarifini. Tarif burada :) Aynen uygulayacaktım tarifi ama dayanamadım yine içine 1 su bardağı kuskus ekledim. Bu tarif için Cafe Portakal'a teşekkürler çünkü hem çok lezzetli hem de çok çabuk :)

MALZEMELER:
  • 5 su bardağı su
  • 3 silme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 küçük limon
  • 1 tavuk bulyon 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı nane
HAZIRLANIŞI:
  • Un, yumurta, limon, tavuk bulyon ve suyu bir kapta iyice karıştırın ve tencereye alın.
  • Tencerede kaynayana kadar ara ara karıştırın ve kaynamaya başlayınca kuskusları ekleyin.
  • Bir tavaya yağı alın ve kırmızı biberle naneyi ekleyerek kızdırın.
  • Kuskuslar yumuşadıktan sonra yağ-baharat karışımını çorbaya ekleyerek servis edebilirsiniz.
***Hazır tavuk bulyon kullanmak yerine 5 su bardağı suyu 3'ü tavuk suyu 2'si normal su olacak şekilde de kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun :)